کد مطلب: 116777
قطر مانع جديد بازگشت غول‌هاي نفتي به ايران/ شريک گازي ايران سهام توتال و شل را خريد
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 693

به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از مهر، پس از توافق ژنو يکي از سياست‌هاي کلان وزارت نفت مذاکره با غول هاي نفت و گاز جهان همچون شرکت هاي توتال فرانسه، شل و برتيش پتروليوم انگليس، اني ايتاليا و شرکت هاي نفتي آمريکايي بوده است.

با اين وجود، قطر به عنوان مهمترين شريک گازي ايران در توسعه پارس جنوبي پس از سبقت در برداشت نفت و گاز اين مديان مشترک با ايران حالا به يکي از بزرگترين سهامداران شرکت هاي بزرگ نفت و گاز جهان همچون توتال و شل انگليس تبديل شده است.

در شرايط فعلي با وجود افزايش برداشت 700 هزار بشکه اي قطر از نفت پارس جنوبي سهم ايران کماکان صفر مانده و با وجود افزايش ظرفيت توليد گاز ايران از پارس جنوبي به حدود 290 ميليون مترمکعب، اما طرف قطري معادل دو برابر ايران از گاز و ميعانات گازي اين ميدان مشترک برداشت مي‌کند.

با اين وجود قطر اين کشور عربي کوچک حاشيه جنوبي خليج فارس صرفا با توسعه ميدان مشترک گازي با ايران يعني پارس جنوبي، سوداي بزرگي همچون خريد غول‌هاي نفت و گاز جهان را در دستور کار قرار داده است.

در شرايط فعلي قطر بزرگترين توليدکننده و صادرکننده LNG، GTL و اخيرا به بزرگترين صادرکننده LPG و گاز کمياب هليوم جهان تبديل شده است که تمامي اين دستاوردها صرفا با توسعه ميدان مشترک گازي پارس جنوبي حاصل شده است.

اما اين پايان روياهاي بزرگ قطر نيست و اين کشور کوچک شيخ نشين حاشيه جنوبي خليج فارس که به واسطه دلارهاي گازي خود حتي ميزباني جام جهاني فوتبال را هم به شبه جزيره هديه داده است حالا در کنار توسعه ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي، عزم خود را براي خريد سهام شرکت‌هاي بزرگ نفت و گاز جهان را جزم کرده است.

قطر تاکنون 450 ميليارددلار در اين ميدان مشترک نفت و گاز سرمايه‌گذاري و 10 سال زودتر از ايران برداشت را آغاز کرده است. حال اگر متوسط درآمد زيادي اين کشور از ايران را سالانه نه 21 ميليار ددلار بلکه 10 ميليارد دلار در نظر بگيريم، تاکنون قطر از سهم ايران 100 ميليارد دلار برداشت کرده است.

صندوق سرمايه‌گذاري قطر در واقع چيزي شبيه به صندوق ذخيره ارزي ايران است، "شرکت سرمايه‌گذاري قطر" در سال 2005 ميلادي براي مديريت سرمايه‌گذاري درآمدهاي نفت و گاز قطر تاسيس شد تا با انجام سرمايه‌گذاري خارجي، ريسک جابه‌ جايي قيمت‌هاي انرژي را براي کشور به حداقل برساند و در درازمدت وابستگي به درآمدهاي نفتي و گازي را کمتر و کمتر کند.

سرريز دلارهاي نفتي و گازي به کشور، دولت قطر را به سرمايه‌گذاري در قسمت‌هاي مختلف اقتصاد جهان هدايت کرد؛ از آمريکاي‌جنوبي تا آسيا و اروپا؛ از برزيل تا اندونزي و ايتاليا. "شرکت سرمايه‌گذاري قطر" شرکتي است دولتي. مدير آن " شيخ حامد بن جاسم بن جابر آل‌ثاني" است و براي سرمايه‌گذاري به همه جاي جهان سر مي‌کشد و محدوديتي براي حوزه فعاليتش نمي‌شناسد.

قطر دلارهاي نفتي‌اش را نه مثل عربستان خرج اسلحه مي‌کند بلکه سرمايه‌گذاري مي‌کند و براي شهروندانش فرصت سرمايه‌گذاري ايجاد مي‌کند. از دانش و مشاوره شرکت‌هاي بزرگ خدمات اقتصادي جهان بهره مي‌برد، مديرانشان را به خدمت مي‌گيرد و از تجربه‌شان در تربيت نسل‌هاي بعدي مديران خود استفاده مي‌کند. نگاهي اجمالي به سرمايه‌گذاري‌هاي قطر که همگي از کانال "شرکت سرمايه‌گذاري قطر" انجام مي‌شود شاهد اين مدعاست.

خريد سهام شرکت‌هاي نفتي از قلب آفريقا تا آمريکاي جنوبي

بلومبرگ هفته جاري با انتشار گزارشي اعلام کرد: قطر در حال خريد ميدان‌هاي نفت و گاز از برزيل تا کنگو است زيرا توسعه پروژه‌هاي انرژي در بزرگ ترين توليدکننده گاز مايع جهان به کندي پيش مي رود.

شرکت قطر پتروليوم اينترنشنال در ماه جاري ميلادي 23 درصد ميدان فراساحلي پارک دو کانچس برزيل را از شرکت انگليسي-هلندي شل به ارزش يک ميليارد دلار خريداري کرد که تازه ترين خريد از سه سرمايه گذاري خارجي اين شرکت عربي در سال گذشته به شمار مي رود.

اين شرکت در ماه دسامبر (دي) سال گذشته ميلادي نيز 15 درصد از واحد توتال اي اند پي در کنگو را نيز به مبلغ يک ميليارد 600 ميليون دلار خريداري کرد.

قطر پتروليوم همچنين در ماه آوريل (فروردين) سال گذشته ميلادي با شرکت بزرگ انگليسي سنتريکا براي خريد چند ميدان گازي در کانادا به ارزش 981 ميليون دلار شريک شد.

خريد سهام غول‌هاي نفت و گاز جهان

قطر به عنوان مهمترين شريک گازي ايران در پارس جنوبي با استفاده از دلارهاي گازي تاکنون سهام شرکت‌هاي بزرگ نفت و گاز جهان همچون شل انگليس و توتال فرانسه را خريداري کرده و مذاکراتي به منظور خريد سهام واحد مديريت و اکتشاف شرکت نفتي RWE آلمان و اني ايتاليا را آغاز کرده است.

خبرگزاري فرانس پرس اخيرا با انتشار گزارشي، اعلام کرد: دولت قطر که به دنبال سرمايه گذاري در شرکتهاي انرژي بزرگ جهان است به تازگي حدود 2 درصد از سهام شرکت نفتي توتال فرانسه را خريداري کرده است.

اين سهام که معادل دو ميليارد يورو و برابر با دو ميليارد و 600 ميليون دلار است، قطر را به يکي از سهام داران هدايت کننده اين شرکت عظيم تبديل خواهد کرد. به اين ترتيب قطر سومين سهام دار بزرگ شرکت توتال پس از چين خواهد بود.

داوجونز هم با انتشار گزارشي اخيرا، به نقل از منابع آگاه در توتال فرانسه اعلام کرده است: سرمايه گذاران قطري سهام خود در توتال را به 4,8 درصد افزايش داده اند. قطر با در اختيار داشتن 4,8 درصد سهام شرکت توتال، يکي از بزرگ‌ترين سهامداران اين شرکت به شمار مي روند.

از سوي ديگر صندوق سرمايه‌گذاري دولت قطر اخيرا گفت‌وگوهاي اوليه‌اي با شرکت نفتي RWE آلمان درباره خريد واحد اکتشاف و توليد نفت و گاز اين شرکت (DEA) انجام داده است.

روزنامه وال استريت ژورنال به نقل از دو منبع آگاه گزارش مي‌دهد: شرکت RWE در ماه مارس سال 2013 اعلام کرد که در حال برنامه‌ريزي براي فروش واحد DEA به منظور کاهش هزينه‌ها و همچنين بدهي‌هاي خود است و منابع آگاه و همچنين تحليل‌گران ارزش واحد اکتشاف و توليد نفت و گاز شرکت RWE را حدود پنج تا هشت ميليارد يورو تخمين زدند.

قطر به عنوان مهمترين شريک ايران در طرح توسعه پارس جنوبي پس از جلوافتادگي کامل در توسعه اين ميدان مشترک گاز از ايران، سهام شرکت توتال کنگو را به منظور مشارکت در طرح‌هاي نفت و گاز قاره سياه را خريداري کرد.

شريک ايران سهام غول نفتي آفريقا را خريد

در همين حال پايگاه ايترنتي شرکت فرانسوي توتال ماه گذشته ميلادي "دي ماه 1392"، اعلام کرد: شرکت دولتي قطر پتروليوم با خريد سهام شرکت توتال کنگو حضور خود در پروژه‌هاي نفتي قاره آفريقا را توسعه داد به طوري‌که شرکت قطر پتروليوم اينترنشنال 15 درصد از سهام توتال کنگو را خريداري کرد.

بنابر اعلاميه شرکت توتال، اين خريد به دنبال چارچوب توافقي دو شرکت که در ماه مه ميلادي به امضا رسيده بود، انجام گرفت. شرکت قطري از طريق افزايش سرمايه سهام اقدام به اين کار کرده است.

در بيانيه توتال آمده است: افزايش سرمايه 1,6 ميليارد دلاري توتال کنگو، قدرت مالي اين شرکت را افزايش مي‌دهد. اين معامله در زماني رخ مي دهد که شرکت توتال کنگو در حال توسعه پروژه فراساحلي و عميق موهو نورد است.

شرکت توتال کنگو، يکي از شرکت‌هاي تابعه شرکت توتال فرانسه به شمار مي رود که از سال 1968 ميلادي فعاليت خود را در جمهوري کنگو در قلب قاره سياه آغاز کرده است. اين شرکت بزرگترين توليدکننده نفت کنگو است و 10 ميدان نفتي از مجموع 22 ميدان نفتي اين کشور را اداره مي کند. شرکت توتال کنگو نزديک به 60 درصد توليد نفت کنگو را بر عهده دارد.

در ادامه يکه تازي‌هاي شيخ نشيان قطري، شرکت نفتي انگليسي-هلندي رويال داچ شل اخيرا از واگذاري 23 درصد امتياز بهره برداري حوزه نفتي پارک داس کنشاس Parque das Conchas در سواحل برزيل به شرکت نفتي قطر خبر داد.

رويترز نوشت: شرکت رويال داچ شل اعلام کرد اين امتياز را به ارزش يک ميليارد دلار به شرکت بين‌المللي نفت قطر فروخته است. رويال داچ شل هنوز 50درصد سهام اين حوزه نفتي را دارد و همچنان به عنوان شرکت کارگزار در اين حوزه نفتي فعاليت مي کند. در اين حوزه نفتي هم اکنون هر روز 50 هزار بشکه نفت توليد مي شود.

خيز قطر براي خريد سهام صنايع نفت و گاز ايتاليا

همزمان با اين سياست جديد اين شريک گازي ايران در پارس جنوبي، محمد بن صالح الساده وزير انرژي و صنايع قطر هفته جاري در ديدار با انريکو لتا نخست وزير ايتاليا از آمادگي اين کشور عربي براي خريد سهام شرکت‌هاي نفت و گاز ايتاليا به ويژه شرکت اني خبر داده است.

در همين حال يک گروه عالي رتبه از مقام‌هاي قطري براي بررسي فرصت‌هاي سرمايه گذاري در بخش‌هاي کليدي همچون صنعت نفت ايتاليا به زودي از اين کشور اروپايي بازديد مي کنند.

به گفته وزير انرژي قطر به زودي گروهي از مقام‌هاي سازمان سرمايه گذاري قطر (QIA) از ايتاليا بازديد و با مقام‌هاي کليدي در بخش هاي مختلف صنعت اين کشور ديدار مي کنند.

وزير انرژي قطر همچنين از پايبندي اين کشور به قرارداد 25 ساله صادرات ال.ان.جي به ايتاليا خبر داده است.

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html